Багато з нас не раз стикалися з ситуацією, коли після насиченого тренування або активного дня опухають коліна. З чим це може бути пов’язано і що робити в таких ситуаціях розглянемо далі.

 

Причини набряку коліна

 

Перш за все потрібно з’ясувати чому опухає коліно. Залежно від цього призначається лікування.

 

  1. Запалення сухожиль. Основне завдання сухожиль – прикріплення м’язів до кісток. Якщо вони запалені, виникає різкий біль при рухах і м’які тканини навколо опухають.
  2. Запалення суглобової сумки. Біль при згинанні ноги. Виражене почервоніння.
  3. Травма передньої або задньої колінних зв’язок. Досить поширене явище, при якому крім того, що коліно опухає, виникає відчуття нестійкості в нозі. Різкий біль в пошкодженій ділянці іноді настільки сильна, що неможливо наступати на пошкоджену ногу.
  4. Зсув колінної чашечки. Найчастіше виникає після удару або падіння. Посилення болю виникає під час випрямлення ноги, а в окремих випадках повністю вирівняти ногу неможливо.
  5. Травма коліна. Крім болю супроводжується почервонінням.
  6. Ревматоїдний артрит. Хронічне захворювання, при якому періодично або на постійній основі коліно може опухати. Найгостріша біль зазвичай вранці.
  7. Остеопороз. Болі часто залежать від погодних умов.
  8. Септичний артрит. Крім болю і припухлості, може супроводжуватися лихоманкою.
  9. Інфекція. Іноді при пошкодженні епідермісу, в рану можуть потрапляти різного роду інфекції. Деякі з них можуть спровокувати набряк.

Перша допомога

 

Коли опухло коліно потрібно подбати про першу допомогу. Іноді біль настільки сильна, що рухатися практично неможливо. Для того, щоб дістатися до фахівця, необхідно впоратися з болем. У цьому допоможуть:

  • Знеболюючі. Особливо актуально, якщо біль занадто сильна, щоб можна було терпіти.
  • Холодне. Найкраще допомагає лід. Його потрібно прикласти до опухлих місця хвилин на 15-20. Але потрібно не перестаратися, щоб не привести до переохолодження.
  • Спокій. Для того, щоб не погіршувалася ситуація, коли опухло коліно – йому краще дати максимальний спокій. Якщо біль сильна, менше ходіть і по можливості викличте таксі або навіть швидку, щоб швидше прибути до фахівця.

Якщо вам самостійно вдалося впоратися з болем і зменшити припухлість – це не привід скасовувати візит до фахівця. Важливо розуміти причину і вжити правильні дії для її вирішення. Для цього необхідна консультація у фахівця. Ми надаємо безкоштовну консультацію. Ви можете зв’язатися з нами по телефону або за допомогою вайбера.

 

Хто найбільше схильний до ризику хвороб коліна

 

Є категорії людей, які особливо схильні до ризику подібних ускладнень. Що може сприяти цьому:

 

  • Малорухливий спосіб життя. Особливо це стосується офісних співробітників, які не компенсують сидячу роботу додаткової фізичною активністю.
  • Надлишкова вага. Коліно отримує куди більше навантаження, коли людина страждає від зайвої ваги. Суглоб поступово деформується і руйнується.
  • Анатомічні особливості. Іноді зустрічається специфіка будови ноги, наприклад той же плоскостопість або різна довжина ніг.
  • Жінки після 40 років. Мало того, що жінки куди більш схильні до розривів зв’язок і пошкоджень колінного суглоба, так ще й після 40 років стоншуються хрящові тканини, що робить їх ще більш крихкими. Це стає причиною різного роду захворювань на кшталт остеопорозу. Особливо часто таке ускладнення зустрічається у любительок високих каблуків на регулярній основі – це ще більше збільшує навантаження на ноги і безпосередньо на суглобову частина.

 

Щоб не допускати розвитку ускладнень не ігноруйте необхідність відвідування лікаря. Для визначення діагнозу він може призначити вас КТ, МРТ, УЗД або рентген.

У деяких випадках береться зразок внутрішньосуглобової рідини.

 

Нехай ваше життя буде досить активна і без травм! Бережіть своє здоров’я!

Запитати у хірурга-ортопеда