1559910811 hewslkuv Сучасна медицина не стоїть на місці. Ендопротезування колінного суглоба лікарі роблять ще з минулого століття, а точніше з 1968 року. Але якщо порівняти матеріали і методики операцій які були тоді і є зараз – прогрес на обличчя. Нинішні методики дозволяють максимально відновити функціонал коліна і повернутися до здорового способу життя.

У яких випадках проводиться ендопротезування

 

Травми суглобів бувають різними. Іноді це мінімальне пошкодження, а іноді серйозний руйнівний процес, який веде до повної деформації суглоба. В особливо запущених ситуаціях, коли від болю не допомагають ліки, а від милиць ходити не особливо легше – призначають ендопротезування.

 

Якщо узагальнити – протез ставлять тоді, коли ніщо інше вже не допомагає. При установці протеза виписують хондрапротектори. Вітається прийом гіалуронової кислоти, але тільки після консультації у фахівця.

Що таке тотальне ендопротезітрованіе

 

Тотальне ендопротезування – це повна заміна механізму суглоба. Таку операцію призначають, наприклад, якщо вся система суглоба пошкоджена або руйнування не припиняється і, більш того, має прогресуючий характер. Щоб уникнути повної втрати функціоналу коліна – пошкоджену ділянку кістки та хряща вирізають і на їх місце встановлюють протез. Це штучний механізм з металу, кераміки або твердих видів пластмаси.
Для закріплення протеза використовують спеціальний «цемент», до складу якого входить акрил і кобальт. Іноді використовуються штифти, які закріплюються в здорових ділянках кістки.

Життя після ендопротезування

&bsp;

Після операції починається дуже важливий етап – реабілітація. Поступове збільшення навантаження і дбайливе ставлення з оперувати ділянкою підкріплюється прийомом спеціальних препаратів для відновлення і зміцнення тканин, щоб протез швидше почав організмом. Призначається курс фізіотерапії та ЛФК, а також потрібні регулярні візити до фахівця, протягом певного часу. Лікар сам призначає коли повинен бути наступний візит до нього, щоб переконається в коректності відновних процесів. У разі спостереження дисфункцій або болю – пацієнт може звернутися до фахівця раніше призначеного, але не варто пропускати планові огляди.

 

При правильній і поступової реабілітації можна відновити колишній функціонал коліна і повернутися до звичного способу життя. Сучасні протези можуть спокійно прослужити 20 років, а то і більше. Тому якщо вже призначено ендопротезування – не варто боятися. Головне дотримуватися всіх рекомендацій і надалі берегти свої коліна.

Запитати у хірурга-ортопеда