1555402255 pshqcrfn

Меніск – це свого роду хрящової амортизатор в суглобі, який запобігає стиранню суглоба, а також відповідає за стабілізацію самого руху. Він виконує важливу роль в роботі коліна, але при цьому сам він досить ніжний і частенько піддається пошкоджень.
 
Найчастіше проблеми з менисками виникають у спортсменів або у прихильників дачних робіт, але по факту – не застрахований ніхто. Різко повернувся на опорній нозі, невдало присів або стрибнув – меніск може не впоратися з отриманої навантаженням і дати тріщину. Як лікування можуть виписати консервативні методи, такі як ліки або фізіотерапія, але частіше за все не обійтися без оперативного втручання.
 

Показання до операції

 
Ступінь пошкодження буває різною. Якщо це маленька тріщина або пошкодження поверхні – можна обійтися консервативним лікуванням. Якщо ж щось серйозніше і є ймовірність подальшого руйнування – призначається на меніск операція . Хрящ можуть зашити, замінити або видалити повністю, в залежності від ступеня і характеру пошкодження.
 
Визначає ступінь пошкодження фахівець за допомогою КТ, УЗД або МРТ. Звичайний рентген малоефективний у визначенні стану меніска – він може показати тільки цілісність самої кістки.
 

Особливості проведення операції

 
Може бути призначена смуговий операція або артроскопія.
 
Перший варіант потрібен тільки в серйозних випадках, коли потрібна заміна або повне видалення меніска. Робиться досить великий надріз і коліно розкривають як апельсин. Це дозволяє побачити картину цілком і усунути всі неполадки. Метод досить травматичний і відновний період після нього триває значно довше. Довгий час навіть не можна вставати. Смугову операцію в останні роки призначають вкрай рідко, адже технічний прогрес і розвиток медицини дозволяє обійтися менш травматичними способами.
 
Другий варіант – артроскопія – малоінвазівен і підходить в більшості випадків. Вона проводиться шляхом проникнення інструментів через маленькі надрізи, що більше нагадують дірочки. Для нього обов’язково використовується маленький ендоскоп (оптичний апарат для внутрішнього огляду) і джерело світла, який допомагає побачити картину всередині суглоба. Після такої операції на пару днів нозі дається спокій, а потім поступово вводяться навантаження – можна ходити з милицею або паличкою і плавно збільшувати активність.
 

Ризики

 
Ризиків не багато, але вони все ж є. В першу чергу це наслідки неправильного реабілітаційного періоду і значно рідше – операційна помилка. Іноді трапляються ускладнення індивідуального характеру – несприйняття ліки або запальна реакція на вторгнення в м’які тканини. Може бути ризик кровотечі (щоб цього уникнути, операції не проводяться під час критичних днів) або повторної травми меніска, особливо, якщо під час періоду відновлення були порушені обмеження щодо навантажень.
 
Ризик у випадку з артроскопією меніска мінімальний і часто зводиться до 2%. У будь-якому випадку важливо не затягувати зі зверненням до фахівців і не намагатися самостійно розібратися з проблемою, щоб не допустити ускладнення. Бережіть себе і будьте здорові!

Запитати у хірурга-ортопеда