Одним з частих захворювань коліна вважається розрив меніска. Пошкодження цієї хрящової структури може виникнути після будь-якого ДТП, яке призвело до перелому колінного суглоба або хворобливого вивиху.

 

Також розриви можуть статися в результаті травматичних перевантажень при заняттях спортом. Найчастіше це відбувається при вікових змінах або сильному вивиху.

 

разрыв мениска колена

 

Основні ознаки розриву меніска

Щоб дізнатися, що сталося пошкодження меніска колінного суглоба, слід уважно вивчити існуючі симптоми, а також прислухатися до свого організму.

 

Досить часто при розриві чується клацання. В результаті коліно опухає, після чого воно стає не таким рухомим, як зазвичай. Після появи травми у людини з’являються неприємні відчуття в коліні, особливо це відчувається при згинанні колін, присіданні. До того ж потерпілому важко повністю витягнути коліно вперед. У період травмування в суглобі навіть може виникнути тріск, в певному положенні стає складно рухати коліном.

 

Важливо вчасно розпізнати попереджувальний сигнал. Основні ознаки розриву меніска колінного суглоба – це поколювання, сильна біль. Незважаючи на те, що в меніска відсутні больові рецептори, з суглобовою капсулою суглоба зростається внутрішній меніск. Саме з цієї причини будь-які пошкодження можуть привести до надмірно болючим травм суглобів.

 

разрыв мениска коленного сустава

 

Ознаки пошкоджень:

  • колючий біль, що виявляється в більшій мірі при обертальних рухах;
  • в процесі розриву відбувається гучний хрускіт;
  • виникають блокади при згинанні, розгинанні коліна;
  • з’являється відчуття оніміння, набряклість;
  • людина не може до кінця зігнути або розігнути коліно.

Якщо хоч один з перерахованих симптомів з’явився, то необхідно відправлятися за допомогою до фахівця.

 

Найчастіше відбувається пошкодження медіального меніска. Набагато рідше зустрічається розрив латерального меніска.

 

Перша допомога після розриву меніска

В першу чергу, рекомендується охолодження, іммобілізація, переміщення пошкодженого коліна в високе положення. Якщо необхідно накласти на ногу травматичну пов’язку, то варто враховувати, що бандаж не повинен прилягати до ноги дуже сильно, щоб не був порушений процес кровообігу. При сильному болі в коліні пацієнтові можуть виписати болезаспокійливі препарати, що знижують больовий синдром, набряклість.

 

Встановити запальний процес можна за допомогою синовіальної рідини, а також лабораторних аналізів крові. Однак повна картина стає зрозумілою тільки при детальному обстеженні, куди включаються такі дослідження, як МРТ, контрастний або простий рентген, КТ, артроскопія.

 

Лікування травм меніска

Розрізняють консервативний, а також хірургічний метод лікування. Перший спосіб усуває основні ознаки патології. Він застосовується в гострому періоді. В цьому випадку терапія передбачає фізіотерапію, усунення тугорухомості, медикаментозне лікування.

 

Що стосується хірургічного методу, то застосовується резекція, меніскектомія, шви. Раніше пошкоджений меніск відразу видаляли. Тепер стала можлива операція на меніску, при якій відбувається часткове видалення пошкоджених клаптів.

 

операция на мениске коленного сустава

Відновлення після операції на меніску

Після оперативного втручання настає період реабілітації. В цей час призначається гімнастика, так як необхідно розробляти колінний суглоб. Через кілька днів пацієнтам дозволяється ходити з опорою на милиці. Через деякий час рекомендується носити наколінник.

 

Краще не запускати процес лікування, так як застаріле пошкодження пізніше обов’язково негативно позначиться на самопочутті.

 

Якщо травму меніска ігнорувати, то вона переходить в хронічне захворювання. Тоді після підйому тяжкості, сильних фізичних навантажень, під час активних вправ суглоб буде починати хворіти. Періоди загострення будуть частішати, так як процес руйнування все одно триває. Тому не можна пускати на самоплив проблему.

 

Найголовніше, відчувши біль, необхідно відразу ж звернутися в лікарню. Ні в якому разі не можна відкладати подібну проблему на потім, так як наслідки після розриву меніска можуть бути дуже серйозні.

Запитати у хірурга-ортопеда