Спорт – це життя, здоров’я і довголіття. Про це говорять всі. Але не всі згадують про травмоопасності спортивних занять, особливо на професійному рівні. Щороку найбільша кількість травм припадає саме на любителів активного відпочинку, особливо при порушенні правил безпеки або при занадто старанних заняттях.

 

Найбільш травмонебезпечними є зимові види спорту такі як хокей і різні гірськолижні змагання, також схильні до травм любителі футболу, регбі, боксу та інших бойових мистецтв.

 

Що стосується видів травм, то тут лідерами списку є удари і розтягнення зв’язок, не далеко відстають вивихи. Найчастіше страждають ноги адже в більшості видів спорту йде упор на них.

 

Специфіка спортивних травм

 

У будь-якому випадку при отриманні травми необхідно негайно звернутися до фахівця, щоб усунути її наслідки і призвести до відновлення. Не варто продовжувати тренування або гру, якщо ви відчули специфічний дискомфорт в якійсь частині тіла. Залежно від ступеня пошкодження може знадобитися негайна госпіталізація. Часто травми виходять безпосередньо на тренуваннях, особливо якщо розминку упустили або провели неповний комплекс.

 

Види травм

 

Якщо класифікувати спортивні травми, можна виділити наступні види:

  • Первинні: переломи, забої, розрив зв’язок та інші раптові ушкодження, які викликані механічним впливом.
  • Через перевантаження: постійний перевантаження при занятті спортом може призвести до пошкодження частин тіла, на які йде найбільше навантаження.
  • Повторні: найчастіше є результатом неправильної або неповної реабілітації після отриманої травми.

 

Лікування спортивних травм

 

В першу чергу спортсменам часто необхідно не тільки консервативне або хірургічне лікування, але і допомога психолога. У більшості випадків травми супроводжуються тимчасовим або остаточним виходом зі спорту, для проходження реабілітації та відновлення нормального функціоналу організму. Для того, щоб не втрачати форму повністю важливо максимально швидко і ефективно провести лікування і поступово вводити ЛФК.

 

Особливості відновлення

 

Залежно від особливостей травм і ступеня пошкодження тканин лікування і подальша реабілітація можуть займати різний час іноді досить затяжне. Важливо підготувати спортсмена морально до того, що потрібно пройти весь комплекс реабілітації. Передчасне повернення до спорту може призвести до повторних або навіть хронічним травм.

 

Як запобігти травмі

 

Для мінімізації можливості отримання травм можна використовувати наколінники або інші фіксують агрегати і пов’язки, які дозволять максимально підтримати цілісність внутрішньої конструкції. Важливо правильно розігріватися і не упускати розминку – вона дозволяє підготувати організм до майбутніх навантажень. Також не варто упускати питання правильного харчування. Збільшення навантажень теж слід вводити поступово, без різких стрибків з урахуванням можливостей організму.

 

Бережіть себе і нехай спорт приносить вам тільки позитивні емоції і сприяє загальному зміцненню організму!

Запитати у хірурга-ортопеда