1492522810 avieudrh

Хірурги-ортопеди часто стикаються з ситуаціями, коли пацієнт скаржиться на біль, незвичні або неприємні відчуття в колінному суглобі, дивних хрускіт в ньому, що виникли після невдалого падіння або травми при заняттях спортом. Травма коліна – одна з найчастіших травм, з якими хворі звертаються за допомогою до фахівця. Обумовлено це тим, що в процесі рухів суглоб коліна зазнає серйозні навантаження. При кожному кроці, який робить людина, майже вся вага його тіла доводиться на коліно, не кажучи вже про заняття спортом, коли навантаження дійсно високі.

Багато вважаю, що травми коліна виникають найчастіше при заняттях спортом, а тому роблять висновок про небезпеку будь-яких спортивних навантажень. Однак багато що залежить безпосередньо від виду спорту, яким займається людина. Особливо небезпечні ті види спорту, де необхідно виконувати стрибки. Проте, навіть простий неспішний біг по непідготовленій трасі може бути дуже небезпечний. З усіх видів спорту для колінних суглобів найкориснішими є лижі, їзда на велосипеді, а також плавання.

Травми коліна можуть виникнути навіть при звичайних заняттях в спортзалі у тих людей, які прагнуть максимально швидко і результативно наростити м’язи.

Лікування травм коліна ускладнене тим, що даний суглоб виконує найважливішу функцію – дозволяє людині рухатися, пересуватися. Якщо травма незначна, то нетривалий спокій зможе виправити ситуацію. Однак в разі серйозної травми коліна простим обмеженням рухів не обійтися. При цьому лікарі застосовують найрізноманітніші методи – від введення анальгетиків і накладення шини до хірургічного втручання. Останнім часом чудовою альтернативою стандартної хірургічної операції стало проведення артроскопії колінного суглоба. Артроскопічні маніпуляції проводять, як правило, в діагностичних цілях, але в даний час все частіше їх стали використовувати для проведення лікування пошкоджених суглобів, наприклад, в разі розриву хряща, розриву зв’язки. Артроскопія дозволяє також видалити ту частину хряща, яка не підлягає відновленню після ушкодження.

Запитати у хірурга-ортопеда