Кожна операція може нести за собою несподівані наслідки не рахуючи початкової проблеми. Таким фактором може стати поява тромбозу і тромбоемболії. А все це відбувається тому, що організм людини починає з більшою активністю виділяти речовини які допомагають згортанню крові, а також при проведенні оперативних втручань приплив крові стає повільнішим. Ці всі фактори можуть привести до формування тромбів в ногах.

У момент проведення операцій компресійні панчохи є дуже надійним засобом для профілактики утворення тромбів, так як вони створюють еластичну компресію нижніх кінцівок. Найбільш важливо вміти підібрати якісний виріб, визначитися з необхідним об’ємом і підібрати клас компресії.

 

Коли призначають компресійні панчохи?

Даний вид панчох є госпітальним трикотажем для хірургії і призначаються:

 

  • На момент проведення операцій і після, під час пологів для запобігання утворення венозних тромбозів і тромбоемболії.
  • Якщо людина лежить в реанімації або при тривалому постільному режимі.
  • ППісля здійснення операцій на венах для компресійної терапії.

Які існують класи компресії?

Найбільш важливою характеристикою даних виробів є їх клас компресії від якого прямо залежить для чого призначаються панчохи. Існують такі класи компресії:

 

  • 1 компресійний клас – може призначатися при пологах і після них (від 3 до 6 днів після). У ситуаціях коли оперативне втручання тривалістю 45 хвилин, а у людини є схильність до утворення тромбів. Також у випадках коли операції проходять більш тривалий період, перебуваючи в реанімації, при тривалому перебуванні в постільному режимі після.
  • 2 компресійний клас – може бути призначений, якщо збігаються всі призначення в першому класі, і при присутності варикозної хвороби і вузлів.
  • 3 компресійний клас – може бути призначений, при існуванні хронічної венозної недостатності, набряканні нижніх кінцівок, тромбофлебіту ніг, венозної лімфатичної недостатності. Також може призначатися для компресійної терапії ніг в післяопераційний період.

Важливо: тільки лікар може визначити відповідний для пацієнта клас компресії панчох для операції.

 

Компрессионные чулки

Фото: Pinterest

Вибираємо відповідний розмір компресійних панчох

Щоб правильно визначити обсяг компресійних панчох потрібно визначити такі параметри:

 

  1. Окружність стегна – міряємо відступивши від сідничної складки 5 см.
  2. Окружність стегна – заміряємо відступивши від сідничної складки 17-13 см.
  3. Окружність під колінною чашечкою – міряємо на відстані двох пальців під колінним суглобом.
  4. Окружність ділянки над щиколоткою і яка є найбільш тонкою частиною ноги.
  5. Довжину ноги.

Параметри, визначені при замірах потрібно звіряти з розмірними сітками виробника панчох. Параметри які потрібно заміряти можуть відрізнятися у різних виробників.

 

Компрессионные чулки

Фото: Pinterest

Коли правильно одягати панчохи?

  1. Панчохи потрібно надіти вранці в день операції відразу після підйому до появи набряків на кінцівках. При відсутності можливості надіти їх ще вранці, потрібно лягти на 15 хвилин з піднятими ногами перед одяганням.
  2. Після хірургічного втручання панчохи не знімають, людині слід продовжувати перебувати в них.
  3. Найчастіше лікар може дозволити зняти панчохи на ніч на третю добу після проведення хірургічного втручання. Може виникати виняток, якщо втручання відбувалося на венах ніг, тоді їх не знімають цілодобово.
  4. Момент коли можна перестати носити панчохи вам повідомить лікар, тоді можливість появи тромбів зійде на мінімум.

Запитати у хірурга-ортопеда