Ендопротезування – це заміна колінного суглоба цілком або його частини на штучний. Проводиться, коли консервативні та інші методики не дають дієвого результату. Заміна – відповідальна і складна операція, яка може бути проведена тільки компетентним хірургом, а за нею слідує реабілітація протягом довгого часу.

Показання та протипоказання до проведення ендопротезування

Показання:

  • сильні болі в суглобі, які не усуваються консервативними методами лікування, такими як фізіотерапія, ліки або ін’єкції;
  • обмеження руху і вплив на якість життя через біль;
  • артрит;
  • пошкодження суглоба, що призвело до деформації.

Протипоказання:

  1. Загальні протипоказання до хірургічного втручання. Неконтрольовані захворювання, такі як неконтрольована гіпертензія або серцева недостатність, можуть бути протипоказаннями до ендопротезування через високий ризик ускладнень.
  2. Системні інфекції або активні запалення в організмі. Може знадобитися відкладення ендопротезування доти, доки інфекцію не буде контрольовано.
  3. Недостатня кісткова якість. Маються на увазі проблеми з кістками пошкодженої ноги.
  4. Очікувані низькі результати. Якщо пацієнт має суттєві порушення загального здоров’я або функціональних можливостей, які не дають змоги очікувати хороших результатів від ендопротезування, це може стати протипоказанням.

Кінцеве рішення про необхідність процедури завжди має ухвалюватися індивідуально лікарем після ретельного вивчення медичних даних.

Заміна колінного суглоба

Коли потрібна заміна колінного суглоба

Заміна колінного суглоба, також відома як тотальна колінна артропластика, може бути рекомендована в низці випадків. Серед них:

  • остеоартрит;
  • ревматоїдний артрит;
  • пошкодження суглоба;
  • інші суглобові проблеми.

Мета завжди одна – відновити нормальне функціонування і рухливість суглоба, купірувати біль і дискомфорт. Звертатися потрібно тільки до професіоналів, які комплексно підійдуть до поставленого завдання для гарантії найкращого результату.

Особливості підготовки та реабілітації

Деформація колінного суглоба лікується операційно, і потрібен особливий процес підготовки до процедури. Він проходить індивідуально і залежить від багатьох факторів. Перший етап незмінний – консультація з ортопедичним хірургом. Вона потрібна для оцінки стану пацієнта, обговорення симптомів і дослідження результатів попередніх обстежень. А також проводиться фізичний огляд для розгляду можливості проведення ендопротезування.

Підготовка до ендопротезування колінного суглоба

Підготовка починається з проведення діагностичних тестів. Вони потрібні для оцінки стану колінного суглоба. Найчастіше – це рентгенографія, магнітно-резонансна томографія (МРТ) або комп’ютерна томографія (КТ).

Далі йдуть:

  • підготовка медичної історії;
  • передопераційне обстеження;
  • відмова від деяких ліків і субстанцій;
  • планування реабілітації;
  • передопераційна інструкція.

Важливо ретельно дотримуватися вказівок лікаря і ставити всі запитання, які виникають, щоб бути добре підготовленим до процедури і запобігти незрозумілим для себе нюансам.

Реабілітаційний період

Лікування – це не тільки оперувати, а й забезпечити подальше якісне відновлення під час реабілітації. Вона в середньому триває 5-6 місяців. Мета – забезпечити правильну та безпечну функціональність ендопротеза, навчання пацієнта правильному носінню, відновлення сили м’язів, відчуття балансу.Відновлення починається в перший день після операції з вправ. Вони допомагають запобігти появі тромбів, поліпшити кровообіг, розробити новий суглоб. Додатково проводять магнітотерапію, пасивну розробку суглоба, протинабрякову терапію, лімфодренажний масаж, електростимуляцію, ультразвукову терапію тощо. Конкретний план призначає лікар в індивідуальному порядку з урахуванням потреб. Важливо довіряти своє здоров’я тільки професіоналам.

Запитати у хірурга-ортопеда